Bemutatkozás

Farkas-Boross Zita

Amikor megálmodtam az Anandát az a vágy motivált, hogy legyen egy hely, ahol kellemes, nyugodt környezetben, komplexen tudok segíteni a hozzám fordulóknak mind fizikai, mind a lelki problémák esetén holisztikus módszerekkel.

Az Ananda jelentése szanszkrit nyelven örömteli, és ez az én hitvallásom is: segíteni a hozzám fordulókat egy örömteli, kiegyensúlyozott fizikai és lelki egészség eléréséhez.

Hogyan kezdtem?

Lassan 20 éve foglalkozom természetgyógyászati módszerekkel, eleinte – mint sokan mások ezen a területen -, saját betegségeim megoldását kerestem, majd hobbiból hivatássá vált számomra az integratív egészséggel kapcsolatos tanácsadás. 2018-ban nyitottam meg saját vállalkozásom kapuit a 13. kerületben. Az eltelt idő alatt sikerült széleskörű tapasztalatot szereznem klienseim gyógyulásán keresztül: főképpen emésztőrendszeri, autoimmun és hormonális egyensúlytalansági területeken.

Mi a módszerem?

Magyarországon jelenleg sajnos még nem elérhető olyan felsőoktatási kereteken belül zajló képesítés, mely az általam alkalmazott integratív szemléletű tanácsadást tanítja. Amilyen oknyomozó módszerrel én dolgozom – nevezzük ezt gyökérok-keresésnek – az még nagyon gyerekcipőben jár hazánkban.

Vannak orvosok, dietetikusok, akik a saját területükön kiváló szakmai intervenciókat alkalmaznak, de a módszerem ettől eltérő: az egész embert nézem. A laboreredményeinek, orvosi diagnózisainak összefüggéseiből a kirakós darabjait helyezem egy rendszerbe, de legfőképpen a tüneteire figyelek: összességében milyen panaszai vannak, amik gátolják az egészséges egyensúly kialakításában. Az oknyomozással feltárom az Ügyfél étkezési szokásai mellett az életmódját, a lelki tényezőket is, melyek ugyanúgy hatással vannak az egész állapotára. Megvizsgálok olyan területeket is, amelyek számos gyakori kórkép mögött húzódnak: az autoimmun folyamatok kialakulásában szerepet játszó krónikus vírusfertőzéseket, a nehézfémterheltséget, emésztési zavarokat okozó szivárgó bél problémáját.

Hogyan dolgozunk együtt?

A konzultáció keretében az Ügyfél étkezési szokásait vizsgálva és a gyökérokokat feltárva megvilágítom a háttérben húzódó összefüggéseket. Útravalónak nem egy napra lebontott étrendet javasolok, hanem rávilágítok az egyes makrotápanyagok élettani hatásaira, elmagyarázom milyen élelmiszercsoportok hogyan hatnak a szervezetére, és megmutatom milyen összeállításban tud az egészséges egyensúly felé haladni.

Az Ügyféllel a közös munka során két-három alkalommal is konzultálunk, végigvezetem őt az egyensúlyi táplálkozás és életmód felé vezető úton: az étkezési reform mellett megvilágítom számára a szervezetének méregtelenítéséhez szükséges lépéseket, hogyan vezesse be az életébe a biológiai órájának megfelelő működéséhez szükséges szokásokat, valamint a lelki, pszichés tényezők egyensúlyának kialakításán is dolgozunk.

Az egyre bővülő ügyfélkor egyre szélesebb tapasztalati palettát nyitott meg számomra és a továbbképzések mellett úgy éreztem vannak még területek, amelyek segíthetnek az Ananda céljainak támogatásában. Ezért a bővülés első lépéseként 2020-ban létrehoztam az Ananda webshopját, amelyben kizárólag általam szakmailag leválogatott, minőségi termékek szerepelnek; így ügyfeleink garantáltan jó minőségű, célzott termékeket tudnak egy helyről vásárolni.

2020-ban és 2021-ben két könyv megírásában is közreműködtem, a Hisztaminintolerancia 2., illetve a Gyulladáscsökkentő étrend és életmód könyvek szakmai tartalmait is én írtam (a könyvet megtalálod a webshopban).

Ez időtájt felismertem, hogy egymagam kevés vagyok ennyi területen szakmailag kiváló szolgálatást nyújtani, ezért eldöntöttem, hogy bővítem az Ananda tanácsadói körét is.

2021 augusztusától Józsa Bernadett személyében funkcionális táplálkozási tanácsadó és természetgyógyász/fitoterapeuta szakértelmével támogatja az Ananda ügyfeleit.

Biztosíthatlak Titeket, hogy Józsa Detti személyében és tapasztalatában az Ananda hitvallását az ő tanácsadása során is megkapjátok. Minden szakmai protokollt közösen hagyunk jóvá és alakítunk ki a felmerülő igényeknek megfelelően.

Tanulmányok

Szakmai tudásom nagyobb részét külföldi oktatási intézményekben sajátítom el, mivel – ahogyan fentebb említettem – itthon még nem működik integratív szemléletű oktatás egészségfejlesztés és táplálkozás intervenció témában. A hazai szakmai szabályozásokkal összhangban azonban fontos számomra, hogy szerepeljek az ÁEEK hivatalos egészségügyi szaknyilvántartásában, ezért 2021-ben Természetgyógyász szakképesítést is szerzek.

 • Természetgyógyász (2021-)
 • Funkcionális dietetika (2020-)
 • Holisztikus táplálkozási tanácsadó
 • Funkcionális laborértékelés a természetgyógyászati gyakorlatban: I., II.
 • Hormonműködés
 • Centre of Excellence tanulmányok (UK)
  • Diet & Nutritional Advisor Diploma
  • Ketogenic Diet Diploma
 • Genova Diagnostics tanulmányok (USA)
  • Updated guidelines for assessing and treating SIBO – A SIBO kezelésének legújabb irányelvei
  • Using the elimination diet in clinical practice – Az eliminációs étrend gyakorlati alkalmazása
  • Intestinal permeability – A szivárgó bél
  • Adrenal disfunction – A mellékvese diszfunkció kezelése
  • Supporting gut barrier function – A bél védekezőképességének támogatása
  • Microbiom – A bélflóra
  • Parasitology stool diagnostics from basics – Paraziták a bélflóra tesztelésben
  • Nutrigenomics in clincal pratice – A nutrigenomika gyakorlati alkalmazása
  • HPA axis dysfunction in obesity – A HHM tengely diszfunkciója elhízás esetén
  • Toxic effects – Károsanyag terhelések (nehézfém stb)
  • Supplementing with the right dietary nutrients – Az étrendkiegészítés megfelelő alkalmazása
  • Functional medicine approach to osteoporosis prevention and treatment – Funkcionális megközelítés a csontritkulás megelőzésében és kezelésében
  • Dietary approaches to treating multiple sclerosis – Étkezési megközelítések a szkerózis multiplex kezelésében
 • Arthritis – Sokízületi gyulladások
 • Tradicionális kínai reflexzóna talpmasszőr
 • Touch for Health Kineziológia I-II-III-IV szintű képesítés
 • Tibeti hangtál kezelő
 • Közgazdász

Józsa Bernadett

Józsa Bernadett vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, természetgyógyász-fitoterapeuta.

18 év bankszektorban eltöltött időszakot követően saját egészségügyi kihivásaim tereltek az egészséges életmód és táplálkozás irányába.

Hosszas megoldás keresést követően találtam rá a funkcionális táplálkozásban rejlő hatalmas erőre, ami gyökeresen megváltoztatta az életem.

Bartha Ákos (A Táplálkozás- Beállítás alapító-tulajdonosa, szakmai vezetője) előadásai nagy hatással voltak rám, olyannyira, hogy elvégeztem az általa tartott Funkcionális Táplálkozástudományi Ismeretek képzést és magam is funkcionális táplálkozási nagykövetté váltam.

Tudásomat tovább bővítve egészségügyi ismereteket tanultam, természetgyógyászatot és fitoterápia képzéseket végeztem.

Célom: személyre szabott, egyedi segitséget nyújtani a hozzám hasonló, természetes módszereket előtérbe helyező, az egészségükért saját maguk is felelősséget vállalóknak és tenni akaróknak.

Hiszek a teljes értékű táplálkozás gyógyító erejében, a hagyományos orvoslást kiegészítő természetes gyógymódokban és abban, hogy az életvitelünk, cirkadián ritmusunk helyes mederbe történő terelése által a szervezetünk öngyógyítási mechanizmusai beindulhatnak.

Munkám során az ügyfeleimmel együttműködve a tünetek és betegségek mögött rejlő gyökérokok feltárására és azok leghatékonyabb eszközökkel történő kezelésére törekszem. Ennek érdekében tudásomat folyamatosan fejlesztem, figyelemmel kísérem szakterületem legújabb kutatási eredményeit.

Kifejezett érdeklődési területeim: emésztőrendszeri diszfunkciók, mikrobiom, női hormonális egyensúlytalanságok, inzulin rezisztencia

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb
újdonságokért és kedvezményekért!

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.

Az adatvédelmi szabályzatot, a felhasználási és általános szerződési feltételeket elolvastam, és azokat elfogadom.