Édesburgonya kenyér

Édesburgonya kenyér

Hétvége jön, újabb meglepetés receptem van finomságra:) Ezt teszteltem egyik este, de a kép alapján nem volt könnyű kitalálni mi lehet ez, igaz? Édesburgonya kenyér, de nem kenyér, hanem süti! Nálam szilikon kuglóf formában sült, így tényleg majdnem sütinek hívhatom! Illetve hoztam Nektek egy új alapanyagot is, sokoldalú felhasználásra, ami belefér az általam képviselt étrendi összeállításokba is. Kicsit belekontárkodtam az eredeti receptbe:

Hozzávalók:

• 10 deka földimandula (a poszt végén írom miért remek alternatíva ez a típus)
• 3 kisebb tojás (helyettesítésre lásd alul a linket, tojásérzékenyeknek)
• 30 deka sült vagy főtt édesburgonya pürésítve
• 1 kisebb csésze összevágott étcsokoládé (90%-os) – én ezt kihagytam
• 0.5 deci növényi tej
• 1 nagy evőkanál puha vaj/ghee (tisztított vaj)
• 2 csapott evőkanál kakaópor – inkább karobport használtam és tettem hozzá egy kis fahéjat is, hogy ellensúlyozzam az ízeket
• 1 mokkáskanál só
• 1 zacskó sütőpor – kihagytam
• 1 mokkáskanál szódabikarbóna
• 1 nagyobb evőkanál édesítőszer – juharszirupot tettem bele
Tojás helyettesítési ötletek:

Elkészítés:

Dolgozd el egymással a nedves és a száraz összetevőket, majd forgasd össze a két masszát. Ezek után mehet a keverék egy kisebb szilikon sütőformába, majd a sütőbe kb. 160-180 fokra 45-60 percre. Tűpróbával nézd meg ragadós-e még a tészta. Hidegen szeleteld.

A földimandula lisztről:

Hántolt földimandulából készül, alternatívaként szolgálhat a hagyományos lisztek használatára. Gluténmentes alapanyag, amely élelmi rostokban gazdag. A földi mandula neve félreértésre adhat okot, hiszen nincs köze a valódi mandulához vagy dióhoz, nem csonthéjas és nem is fán terem. A földben kell keresni gumócskáit, melyeknek íze édeskésen mandulás. Gluténmentessége és könnyű emészthetősége miatt lisztérzékenyek, roboráló diétán lévők, emésztőszervi és bélműködési zavarokkal küzdők is fogyaszthatják.