Mikrobiom vizsgálat

Mikrobiom tanácsadóként célom a mikrobiom támogatásának helyreállítása:

 • mikrobiom teszt elvégzése után mikrobiológus értékeli az ereményeket, és én lefordítom ezt neked gyakorlati teendőkre
 • ezt követi a terápiás tanácsadás, javaslatok

Időpontfoglaláshoz és további egyeztetéshez keress minket a hello@anandazen.hu email címen.
A jelentkezésedet követően egyeztetjük a mintavétel módját és a mintavételi eszköz postázását.

A szolgáltatás ára csak a tanácsadást foglalja magába, ennek díja 30.000 Ft. A székletflóra elemzés díját a genetikai laboratórium felé kell rendezni (139.000 Ft), ennek részleteit emailben küldjük el az érdeklődőknek!

Az általunk preferált legmodernebb technológiával dolgozó magyar mikrobiom vizsgálat mellett természetesen van lehetőség arra is, hogy már elkészült, másik mikrobiom leletet is véleményezzünk tanácsadás formájában. Tehát Synlab, Laborexpressz, Medivere és Biovys székletflóra elemzések értelmezése és tanácsadás is lehet a konzultáció tárgya.

Mi a mikrobiom vizsgálat?

A mikrobiom vizsgálat egy olyan mikrobiális analitikai szolgáltatás, melynek alapját a székletmintában található mikrobiális DNS szekvenálása képezi. A  széklet mikrobiom vizsgálat átfogó képet ad a vastagbélben lévő mikrobaközösségekről, beleértve a baktériumok relatív százalékos megoszlását, a gyulladással összefüggésbe hozható baktériumfajokat, valamint lehetővé teszi annak felmérését, hogy mennyire van egyensúlyban az Ön fehérje- és rostbevitele.

Hol lehet a probléma?

 • Ha hiába diétázol, de nem tudsz lefogyni?
 • Ha egész nap fáradt vagy, úgy érzed semmire nincs energiád, pedig eleget alszol
 • Ha étkezések után gyakran szenvedsz puffadástól?
 • Ha éjszaka nehezen alszol el és gyakran fel is ébredsz?
 • Ha ételallergiáktól, intoleranciáktól szenvedsz?
 • Ha krónikus orrdugulás, felsőlégúti panaszok gyötörnek, orrcsepp-függő vagy?
 • Ha ízületi panaszok nehezítik a mindennapjaidat?

A mikrobiom vizsgálat az alábbi kérdésekre ad választ:

 • Milyen baktériumok találhatók a bélrendszeredben?
 • Van probiotikus baktérium a baktériumközösségedben?
 • Utal valamilyen gyulladásra a bélrendszeredben lévő baktériumközösség?
 • Meg kell-e változtatni az étkezésedet?
 • Hogyan hatnak a táplálékkiegészítők a bél mikrobiomjára?
 • Fogyasztasz-e elég rostot?
 • Megfelelő típusú rostot fogyasztasz?
 • Esetleg túl sok zsírt és fehérjét fogyasztasz?

Azt mindannyian tudjuk és tapasztaljuk, hogy szervezetünk nem képes minden építőanyagot saját maga előállítani, ezért a táplálkozással számos olyan anyagot is be kell vinnünk, melyek már nem igényelnek további átalakítást. Ilyenek például az egyes aminosavak és vitaminok. Megfigyelhető azonban, hogy számtalan olyan, a szervezetünk által elő nem állítható anyagcseretermék kering bennünk, amelyre szükségünk van, de mégsem mi vittük be az ételeinkkel. Hogyan lehetséges ez? Hogyan keletkezhetnek bennünk olyan anyagok, melyeket nem vagyunk képesek előállítani?

A választ a velünk, rajtunk, bennünk, kölcsönösen hasznos kapcsolatban, szimbiózisban élő mikroorganizmusok adják meg. Ezek a mikroorganizmusok lehetnek vírusok, baktériumok és gombák, melyeket összefoglaló néven mikrobiomnak nevezünk.

A bélrendszerünkben lévő mikroorganizmusok száma megközelíti a testünkben lévő sejtek számát, de a géneket tekintve, minden emberi génre mintegy 100 – 1000 mikrobiális gén jut. Már jól ismert, hogy ez a bélflóra milyen fontos szerepet játszik egészségünk fenntartásában. A bennünk élő bélflóra több százezer féle olyan anyagcsereterméket állít elő, amelyekre szervezetünknek számos funkció ellátásához szüksége van, illetve amelyek sokszor akár létfontosságú folyamatokat szabályoznak.

A mikrobiom összetételében és diverzitásában bekövetkező változások számos olyan gyakran előforduló autoimmun és egyéb betegséggel mutatnak összefüggést, mint pl. a különböző allergiák, az elhízás, a bél- és emésztőszervi betegségek, a diabétesz, a rheumatoid arthritis vagy a kardiovaszkuláris betegségek, de az újabb kutatások szerint akár a vastagbélrák kialakulásában is szerepet játszhatnak.

A bélflóra változhat, az életkor, az életmód, a szedett gyógyszerek, illetve meglévő betegségek mind befolyásolják. A táplálkozás is fontos tényező, mivel a szervezet számára szükséges táplálék összetétele és mennyisége támogatja az előnyös mikrobákat és gátolja az ártalmasokat, és ezáltal csökkenti a diszkomfort érzetet és növeli az életminőséget.

Két olyan mikrobiom példát hoztunk, ahol nagyon alacsony a jó baktériumok száma, és pont ez az oka a rengeteg egészségügyi panasznak:

mikrobiom mintavétel

mikrobiom mintavétel

Ajánlom figyelmedbe a mikrobiom vizsgálattal és eredmények értékelésével kapcsolatos blog cikkemet.

BÉLFLÓRA VIZSGÁLAT MINTAVÉTEL

bélflóra vizsgálat-mikrobiom tanácsadás

Mintavételi doboz

A mintavételt elemző laborcég alapvetően nem hagyományos mikrobiológiai labor, ahol a baktériumokat különböző táptalajokon tenyésztéssel és mikroszkópokkal vizsgálják. Ennek a hagyományos vizsgálatnak az a hátránya, hogy sok esetben a baktériumok nem képesek a testen kívül életben maradni, vagy csak olyan kis létszámban vannak jelen, hogy más baktérium fajok elnyomják őket a tenyésztéses vizsgálatok során. Genetikai állományuk azonban, hála a speciális mintakonzerválási eljárásunknak, megőrződik és kimutatható az Újgenerációs szekvenálási technológiának köszönhetően. Ezzel a technikával az összes mintában található baktérium genetikai lenyomatát azonosítani tudjuk. Ez az eljárás alkalmas akár élővizek, élelmiszerek, vagy bármilyen más mintából származó baktérium közösségek vizsgálatára is és a jelenleg elérhető technológia csúcsát képviseli.

Időpontfoglaláshoz és további egyeztetéshez keress minket a hello@anandazen.hu email címen.
A jelentkezésedet követően egyeztetjük a mintavétel módját és a mintavételi eszköz postázását.

Eredmények értékelése:

A mintavételt követően 2-4 hét elteltével online, zárt (egyénileg kódolt) rendszerben kapod majd meg az 50 oldalas laboreredményedet.

A laboreredmény alapján mikrobiom tanácsadó munkatársunk a konzultáció során szóban étkezési, életmódbeli és szükség esetén táplálékkiegészítési javaslatokat tesz. Írásos összefoglaló a konzultáció eredményéről nem készül, az ügyfél minden információt a beszélgetés során szóban megkap.

A konzultáció megvalósulhat online (skype, messenger) vagy személyesen is, választható a szolgáltatás az online naptárban.

Az általunk preferált legmodernebb technológiával dolgozó magyar mikrobiom vizsgálat mellett természetesen van lehetőség arra is, hogy már elkészült, másik mikrobiom leletet is véleményezzünk tanácsadás formájában. Tehát Synlab, Laborexpressz, Medivere és Biovys székletflóra elemzések értelmezése és tanácsadás is lehet a konzultáció tárgya.

Díjazás

A konzultáció díját utalni a konzultációt követően megküldött elektronikus számla alapján tudod.

Bejelentkezés előtt kérlek olvasd el a Gyakori kérdéseket az alábbi GYIK gombra kattintva!

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb
újdonságokért és kedvezményekért!

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.

Az adatvédelmi szabályzatot, a felhasználási és általános szerződési feltételeket elolvastam, és azokat elfogadom.