A modern életvitel hatása az emésztésünkre és a hormonrendszerre

Sokszor hallottuk már, hogy az egészség a belekben lakozik, de tudjuk-e valójában mit takar ez a kifejezés?

A Gyulladáscsökkentő életmód könyvben részletesen írok arról, hogy milyen jótékony és kártékony baktériumok vannak a bélrendszerünkben és ezeknek milyen hatása van az emésztésünkre.

Ami viszont ezen túlmenően nagyon érdekes és fontos terület az az, hogy milyen hatása van a bélflóránk összetételének minden más szervi működésünkre is.

Hoztam Nektek néhány példát az elmúlt hetekből. Szomorúan tapasztaljuk tanácsadó kollegáimmal, hogy körülbelül 100-200 mikrobiom vizsgálat eredménye alapján a nagyobb része ilyen eredményt mutat.

A képen azt látjátok, hogy két igen fontos kategóriában a 100-as skálán milyen alacsony a belekben található jó baktériumok száma. Ideálisan 60-75 körüli számokat szeretnénk látni és még egy-egy magas érték sem jelent önmagában jót, hiszen van úgy, hogy az 5-6 baktérium fajtából csak egyből van valamennyi, így ezt „egy lábon álló” kategóriának hívjuk. Arra utalunk, hogyha az egy lábat kirúgnánk alóla, azonnal visszaesne az összepontszám 10 alá nagyjából.

Ezek a leletek annyira minden naposak már, hogy bármennyire aggasztóak a számok, sajnos már meg sem lepődünk.

Milyen esetben ajánlott mikrobiom vizsgálatot csináltatni?

Az ügyfelek, akiknek bélflóra elemzést javaslunk javarészt emésztési panaszokkal keresnek fel minket, az eredményeket kiértékelő konzultáción azonban teljesen megdöbbennek, amikor feltárjuk az összefüggéseket ezen számok és a hormonrendszerüket érintő témákban.

Például a szacharolitikus tejsavtermelő baktériumok ilyen alacsony száma nem teszi lehetővé az alacsony gyulladásszintet szervezetben, kihat a mellékvese kortizol termelésére és az olyan tünetek, mint teherbeesési nehézségek, kimaradó vagy rövidülő menstruáció, ösztrogéntúlsúly okozta hízás, premenstruációs zavarok, hajhullás, alvászavarok is egyértelmű összefüggést mutatnak ezzel. A manapság nagyon gyakori hisztaminlebontási zavar okozta tünetek (csalánkiütések, poszt-covid, bőr- és emésztéssel összefüggő tünetek, étkezés utáni szédülés, hasmenés, fejfájás, arcpirulás, szapora szívverés) is ezekkel a baktériumhiányokkal (is) állnak összefüggésben.

Ilyenkor jön az „aha-élmény” a beszélgetésben, hogy “Jééé, hát ezeket a tüneteimet honnan tudjátok, nem is mondtam még!“.

A neuroaktív baktériumok alacsony száma a szorongás, pánik, irritáltság, alvászavarok és hasonló idegrendszeri tünetek kapcsán is mindig érdekességeket hoznak.

Vannak olyan bacik, amelyek például kifejezetten jellemzőek viselkedészavarokban, enyhe ADHD és kényszeresség esetén, ezekre is rálátást kapunk az eredményekből.

Természetesen a megoldási javaslatok sem maradnak el ilyen esetekben. Egyrészt mikrobiom/bélflóra tanácsadóként a problémának megfelelő hatóanyagokat javaslunk az ügyfeleknek, kiegészítve étkezési és életmódbeli javaslatokkal. A leletekből látjuk a gyomorfunkció és emésztési, felszívódási problémák okait is, így ezekre természetgyógyászati módszereket, funkcionális táplálkozási javaslatokat teszünk.

A modern táplálkozási szokások, a növényvédőszerek, permetezők, a nagymértékű gabona- és cukorfogyasztás, az antibiotikumhasználat és a magas gyógyszerhasználat (mind az emberi fogyasztás, mint az állati termékekben lévők) iszonyatos mértékben pusztítják a jó baktérium populációnkat, így ezek helyrehozatala mindenkinek fontos feladat az egészégmegőrzés tekintetében.

Utókezelés

Az eredményeket 3-6 hónapon belül egy ismétlő vizsgálattal visszamérjük, így tökéletesen látható, hogyan haladunk a flóra felépítésével és milyen további étrendi javaslatokkal tudjuk színesíteni a bélflórát.

Hoztam egy szebb eredményt is a képek között, az utolsó két képen láthatjátok, hogy hova szeretnék eljutni a folyamatban.

A bélflóra vizsgálatok fontossága kapcsán és a hormonokkal való összefüggéseiben a Hormonegyensúly könyvben találtok részleteket, a bélflóra összetételéről és az emésztési folyamat szakaszainak helyrehozásáról pedig a Gyulladáscsökkentő könyvben. Mindkét könyvben 60+ receptet is találhattok, melyek segítenek a mindennapokban felépíteni a jótékony flórát.

Ajánlott könyvek:

https://anandazen.hu/webshop/konyvek/

Mikrobiom vizsgálatra időpont foglalás, részletes tájékoztató kérése:

Mikrobiom (bélflóra) vizsgálatot egy géntechnikával dolgozó laborral együttműködésben elemzünk, a részleteket itt találjátok a foglaláshoz:

https://anandazen.hu/belflora-vizsgalat-mikrobiom-tanacsadas-terapias-javaslattal/