Ösztrogéndominancia

Ösztrogéndominancia – 2. rész – kiváltó okok, kezelési javaslatok

A ösztrogéndominancia cikk második részében leírok Nektek néhány tanácsot (étrendkiegészítőkről és ételekről adok javaslatokat), ami segíthet megfelelő egyensúlyba hozni a felborult hormonháztartást. Fontos, hogy az ösztrogéndominancia kezelése teljesen egyéni javaslatokat és protokollokat is kíván, melyeket a laborleletek és hormonvizsgálatok alapján személyre szabva tudtok tőlem konzultációkon kérni. Bizonyos kiegészítők, vitaminok és egyebek adagolása mindig egyénileg kerül meghatározásra. Nem mindegy például, hogy a kliensnek van-e autoimmun betegsége vagy például pajzsmirigy problémája, mert az ösztrogéndominancia kezelésben általában használt egyik kiegészítő ilyen esetben kifejezetten TILOS!

Kiváltó okok

1. Étkezés
A nagyüzemi állattartásból származó hús és tejtermék, szójafogyasztás, növényvédő permetőszerek és gombaölők.
Megoldás: háztáji állatok húsa, állati tejtermékek mellőzése, organikus / háztáji gazdaságból származó zöldség és gyümölcsvásárlás

2. Víz
Hormonok, gyógyszermaradványok, gyárak melléktermékeiből származó szerekkel van tele az ivóvíz
Megoldás: vízszűrő berendezés, kancsó, forrásvíz használata

3. Mindennapi tisztálkodószerek
Az első poszt végén írtam erről, egy nő átlagosan 10-15 féle terméket használ egy nap (tusfürdő, arckrém, mosószer, dezodor) stb, ebből átlagosan 126 féle!!!! kemikáliát ken magára, melyek a nyálkahártyán felszívódva azonnal reakcióba lépnek a hormonjaival.
Megoldás: öko háztartási tisztítószerek, dioxin mentes női higiéniás termékek használata

4. Bélflóra felborulása
Ennek fennállása esetén (tünetei: puffadás, gázok stb) bizonyos enzimek nem tudják megfelelően átalakítani az ösztrogént
Megoldás: mikrobiom táplálása megfelelő tápanyagsűrűségű ételekkel, vékonybél, vastagbél regeneráció, patogén bacik irtása, jótékonyak szaporítása

5. BPA és egyéb műanyagok használata
Megoldás: üveg tárolóedények, bpa mentes kulacsok használata

6. Nehézfémterheltség
Ez a pont megér majd még 10 külön posztot is sajnos, egyelőre kezdjük a legegyszerűbb javaslattal: ha van még amalgám tömésed, távolíttasd el kofferdam izolációs fogászati megoldással és csakis ezzel!

7. Krónikus stressz

Az utolsó pont az egyik kedvenc témám, ebből (is) vizsgáztam nemrég, íme a biokémiai összefüggés: amikor stressz ér minket, a mellékvesénk kortizolt bocsát ki, és bekapcsolnak a szervezet ősi reakciói (üss vagy fuss) és ennek megfelelően bizonyos funkciók előtérbe kerülnek, más funkciók pedig leállnak átmenetileg. Előtérbe kerül a vércukor emelkedése például, hogy az izmok azt felhasználhassák a “meneküléshez”, de leáll például átmenetileg az emésztés, hiszen arra nincs szükség. A reproduktív funkciók is háttérbe sorolódnak, hiszen ebben a helyzetben nem a női ivarszervek működtetése a legfontosabb. A kortizol előállításához ezen kívül szükség van bizonyos előanyagokra, amelyek pontosan megegyeznek a progeszteron előállításához szükségesekkel, így a szervezet “lopkodásba” kezd és ezáltal jön létre egy relatív ösztrogén dominancia. Vagyis az alapállapot szerint nem biztos, hogy túlzott volt az ösztrogén termelés, de mivel csökkenni fog a progeszteron szintje, ahhoz mérten viszont már relatíve magas lesz az ösztrogéné.

! Megoldás: stressztolerancia növelése, megküzdési technikák fejlesztése (kineziológia, oldások, theta, tibeti hangtál stb).

Általános javaslatok

1. Étkezés megreformálása, finomított szénhidrátok, tejtermékek stb. kiiktatása
2. Stimulánsok elhagyása (kávé, cukor, stb.)
3. Fito-ösztrogének kerülése (borsó, lencse, rozs, stb.)
4. Xeno-ösztrogének kerülése (gél-lakk!!!)
5. Ösztrogén lebontásának segítése és kivezetése (hidroxilációs folyamatok) bizonyos ételekkel (karfiol, brokkoli) és étrendkiegészítőkkel
6. Mozgás, felesleges testsúly leadása

Remélem hasznosnak találtátok a felborult ösztrogénháztartásról szóló írásaimat! Amennyiben a sorozatot olvasva úgy érzitek fennáll Nálatok az ösztrogéntúlsúly problémája, keressetek bizalommal online konzultációra és egyénileg felépítjük a szükséges protokollokat.

Addig nézzétek át a háztartásotokat és ahol lehet, cseréljétek le a kémiai anyagokkal kezelt, dúsított, illatosított csodákat natúr, természetes alapú termékekre. Elsőként például használjatok folyékony mosódiót a mosáshoz, öblítő helyett mosóparfümöt, natúr wc papírt, dioxin mentes intim higiéniás termékeket, öko tisztítószereket és natúr kozmetikumokat. Természetesen nem kell mindent egyszerre cserélni, de a következő bevásárlásnál már ilyen termékeket keressetek a polcokon!

Mutatok nektek néhány termékcsaládot és terméket, amiket én jó ideje használok és szívesen ajánlok számotokra is. A képen többek között a Lavera német natúr kozmetikum termékcsaládból láthattok néhányat: tusfürdő, dezodor, fogkrém és naptej. A Laverának van külön gyermekrészlege is, a fogkrémet látjátok a bal szélen. A kép jobb oldalán lévő két tubus a magyar Phí termékcsalád krémdezodorja, egy natúr és egy levendulás-teafás változatban. Nálam ezek a termékek már bizonyítottak!

Natúr kozmetikumok

Natúr kozmetikumok