Tavaszi életmódjavaslatok

Tavaszi életmód javaslatok – 1. rész

Számomra az egészséges életmód alappillére ezen a gondolatsoron nyugszik:

Jól használva a modern élelmiszeripari lehetőségeket, kiegyensúlyozottan fogyasztani az évszakoknak megfelelő összeállításban, azokat az ételeket, amelyek hozzájárulnak szervezetünk igényeihez.

Nem vagyunk egyformák, így életkörülményeink, munkavégzésünk típusa és időkerete, sportolási szokásaink és még sok egyéb befolyásolja, hogy kinek mire van napi szinten szüksége.
De az alapvetés mindenkire egyformán érvényes: szolgálja az étkezés tartalmilag és pszichésen is azt, amire a szervezetünknek valójában szüksége van, ne pótcselekvésként és függésünk egyik megnyilvánulásaként táplálkozzunk.

Milyen szempontok alapján válasszunk tehát étkezési irányokat?

Elsősorban olyan harmóniát igyekezzünk teremteni az életmódunkat és étkezési szokásainkat illetően, melyek nekünk, személy szerint működtethetőek. Egy többgyermekes középkorú édesanya vagy egy huszonéves sportoló egyetemista egészen más életmódot folytat, ezáltal szükségleteik, lehetőségeik is egészen mások.

Alapvetés ennek kialakításában az éghajlat, ahol élünk, a helyi étrendi hagyományok és az évszakok követése az étkezési rendszerünk kialakításában. Kövessük az ökológiai rendet, vagyis igyekezzünk minden évszakban a közvetlen környezetünkben termő táplálékot előnyben részesíteni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne szinesíthetnénk palettánkat országon kívül termő élelmiszerekkel, de ne essünk abba a csapdába, hogy divatos, felkapott superfoodokat vásárolunk külföldről és ezekre alapozzuk az étkezési rendszerünket.

A környezetünkben (tehát ideálisan az országban) termő növények és itt tartott, legeltetett állatok ugyanis alkalmazkodnak az itteni adottságokhoz és átadják energetikailag ezeket az információkat, amikor táplálékul magunkhoz vesszük őket. Egy szeles, esős vidéken termő növény elfogyasztása abban segít, hogy az ilyen éghajlatot elviseljük. A trópusokon termő gyümölcsöknek ezért van hűtő hatásuk, ezért nyújtanak az ott élőknek – de csak nekik! – megfelelő védelmet. A négy évszakhoz a táplálkozásnak is alkalmazkodnia kell. Hidegben az eszkimókéhoz, nagy melegben a trópusiakéhoz hasonlít jobban szervezetünk igénye. A hideg inkább jin energia a hagyományos kínai gyógyászat szerint, míg a meleg jang energia. Ennek alapján a táplálékok is hasonlóképpen csoportosíthatóak és ez a gondolatmenet szintén képezheti az egészséges egyensúlyra való törekvésünket az étkezésben.

A jin és jang közötti egyensúlyt egy mérlegként képzeljük el, a jin és jang közötti területet jelentik a zöldségek, gyümölcsök és a gabonák. A jang élelmiszerek (melegítő hatásúak) a mérleg közepéből indulva a gabonákkal kezdődnek, majd a tengeri herkentyűk, halak, szárnyasok, tojás, a négylábú állatok húsa és zsírjai jönnek sorban. A jin oldal (a hűtő hatás) a zöldségekkel kezdődik, majd a gyümölcsök következnek, aztán a cukor, a kávé, az alkohol, a nikotin, a vegyszerek, gyógyszerek és a kábítószer zárja a sort. Az egyensúly a két oldal megfelelő arányú felhasználását jelenti. A köztes élelmiszerek fogyasztását tekintve is figyelemmel kell lennünk a modern kor problémáira, főleg a gabonafogyasztás kapcsán.

Folytatás a követező részben!